A mandala lélektana

A tibeti buddhisták számára kötelező a mandala elkészítési módszerének elsajátítása. Először csak a formák elnevezését, majd magukat az alakzatokat, jelentésüket is megtanulják. Beavatási szertartások során oltárként használják az elkészült műveket.  Később gyógyító eszközként, önismereti gyakorlatokhoz is alkalmazzák. A mandala segíti az elmélyülést, a koncentrálást. Keleten általában kavicsból, rizsszemekből vagy homokból készítik. A homokból készült mandalákat befejezésük után, legtöbbször összesöprik, s maradványait a legközelebbi folyóba szórják. Ez egy nyugati gondolkodású ember számára felfoghatatlan lehet, hiszen tönkreteszik azt a művet, melyen akár egy éven keresztül is dolgoztak! Soha ne felejtsük el azonban, hogy számukra a mandala, nem egy képzőművészeti alkotás, hanem sokkal inkább a meditációt segítő materializmus, egyfajta spirituális útkeresés, melynek célja nem az alkotás, sokkal inkább az elmélyülés, egy magasabb tudatállapot elérése, hiszen a buddhizmus elve alapján: “nem a cél számít, hanem az odáig vezető út.”

A geometriai alakzatok, szimbólumok jelentése

Kör: szellemiség
Négyzet: materiális világ
Hatágú csillag: a kozmikus egyensúly jelképe
Ötágú csillag: a hatalom, erõ jelképe
Ankh: az élet
Félkör: szellemi nyitottság

A mandalákon használt számok jelentése

1: nyitottság, teremtés
2: befogadás, nõiesség, intuíció
3: kapcsolatteremtés, változás
4: határozottság, precizitás
5: kreativitás, sikerek
6: béke, nyugalom
7: határozottság, vonzerõ
8: pontosság, szellemiség

9: romantika, tehetség

Színek jelentése

Sárga: hatalom, jóság, intellektus
Narancssárga: a szeretet és boldogság színe
Piros: a szenvedély jelképe
Barna: a termékenység, gondoskodás színe
Zöld: a halhatatlanság, remény színe
Lila: mértékletesség, bölcsesség
Kék: megnyugvás
Fekete: a világûr, a bûn és az alázat jelképe
Fehér: a tisztaság jelképe (a fehér virág gyermekáldást jelent)

Gyakorlati tanácsok mandalakészítéshez

  A mandalakészítés megnyugtat, ellazít és segít az elmélyülésben. Szinte bármilyen cél elérésére használhatjuk, csupán a megfelelő szimbólumokat kell alkalmaznunk. Minden esetben ügyeljünk a szimmetriára! Ha mandalát készítünk, a középső tengelynek mintegy tükörként kell funkcionálnia. A kép két oldala mindig legyen teljesen egyforma, s az elkészítés során pedig mindenképpen előre határozzuk meg a hőn áhított célt.  Ha például családi békére vágyunk, készítsünk egy kört, melybe fessük bele a hatos számot (béke, nyugalom szimbóluma), s használjunk kék színt, mely a béke és megnyugvás jelképe. Az elkészült képet elhelyezhetjük a közös családi szobában, hogy mindenki megcsodálhassa.

A mandalák szín és formavilága varázslatos hangulatot teremthet otthonunkban. Segít a mindennapi gondok elfeledésében, s az ellazulásban. Ha céltudatosan, a színek, s formák jelentésének ismeretével készítjük el saját mandalánkat, könnyebben elérhetjük kitűzött céljainkat.