A túlsúly károsabb a májra, mint az alkohol

Egy svéd kutatás tanúsága szerint a jelentős túlsúly jobban károsítja a májszöveteket, mint a mértékletes alkoholfogyasztás. Ennek oka, hogy a túlsúly gyakran jár együtt a triglicerid nevű vérzsír emelkedett szintjével, ami jelentősen fokozza a májcirrózis kialakulásának rizikóját. Amennyiben testtömegindexed régóta meghaladja a 25-öt, illetve a 30-at – ebben az esetben már nem túlsúlyról, hanem elhízásról beszélünk -, érdemes mielőbb megszabadulnod a plusz kilóktól, hogy ne kelljen aggódnod az egészségügyi következmények miatt.

Az egészséges testtömeg meghatározására a testtömegindex (TTI) szolgál.

TTI = testtömeg (kg) ÷ testmagasság (m) x testmagasság (m)

A TTI értékelése felnőttkorban:

>  20:     alultáplált

20-25:  normál tartomány

25-30:  túltáplált

< 30:    kövér

Érdemes megjegyezni, hogy nem csak az elhízás, hanem az alultápláltság is számos egészségügyi kockázatot jelenthet.

Őrizzük meg fizikai aktivitásunkat egész életünkön keresztül. Naponta legalább egy órát sportoljunk, mozogjunk.

Fogyasszunk naponta 400-800 gramm zöldséget, gyümölcsöt.

Legjobb, ha ezt a mennyiséget 5-6 részre elosztva esszük meg. Így kb. 20 százalékkal csökkenhet a daganatok kialakulásának a kockázata. Elsősorban a szájüregi, a garat-, a nyelőcső-, a tüdő-, a gyomor-, a vastagbéldaganatok kialakulását előzhetjük meg, de valószínűleg védelmet jelent a hasnyálmirigy-, az emlő-, az epehólyag-, a máj-, a petefészek-, a méhnyak-, a prosztata-, a pajzsmirigy- és a vesedaganatok kialakulásával szemben is. A zöldségek, gyümölcsök sok antioxidáns vitamint tartalmaznak és a védőhatású fitokemikáliák (fenolok, indolok) forrásai, de nagy élelmirost-tartalmuk is magyarázza tumorellenes védőhatásukat.

Fogyasszunk naponta – több adagban – kb. 600-800 grammot a különböző gabonafélékből, hüvelyesekből, gyökér- és gumós zöldségekből. Ezek az élelmiszerek sok keményítőt, élelmi rostot, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Elsősorban a vastagbél-, a végbél-, a hasnyálmirigy- és az emlődaganatok kialakulásának veszélyét csökkentik.