Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

A mandulák megmentője: Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
A zsálya már az ókorban is közkedvelt gyógy-, fűszernövény volt. Neve a Salvia, a salvare – gyógyítani szóból ered. A legenda szerint gyógyító erejét Szűz Máriától kapta, mert leveleivel elrejtette Őt és a kis Jézust, amikor azok Heródes katonái elől menekültek.

Dioszkuridész is dicsérte sebgyógyító, vizelethajtó és vérzéscsillapító hatását. A kolostori gyógyászatban az egyik legkeresettebb növény volt. A kolostorok kerti tervrajzában kiemelték az ültetési helyét. Nagy Károly is nagy tiszteletben tartotta a zsálya gyógyerejét, és elrendelte Capitulare de vilisben a termesztését.

A középkori recept-gyűjteményekben több oldalon keresztül írtak a zsálya felhasználásáról. A XVI. században például “fogkefeként” is használták, mert jó hatással volt a fogakra és a fogínyre gyulladás-csökkentő és baktériumölő hatása miatt. A zsályáról azt tartották, hogy az ember legtöbb bajának gyógyítója.

Őshazája Dél-Európa és az ajakosok családjába tartozik. Félcserje, fásgyökérzettel, szürke bolyhos levelekkel. Levele adja a drogot, melyet virágzás előtt és után kell gyűjteni, szárítani. Májusban és júniusban virágzik, nagyon szép kékeslila virága van.

Hatóanyagai: illóolaj, keserű és cserző anyag, flavonoidok: amelyek baktérium- és vírusölő, emésztést ser-kentő, izzadásgátló és összehúzó valamint vérzéscsillapító hatású

Gyógyhatása:
– aranyérbántalmak ellen ülőfürdő javasolt
– szájüregi gyulladás ellen (összehúzó és vérzéscsillapító hatása miatt: a szájban lévő sebekre, szájpenészre, fogínyvérzésre és fogínysorvadásra) (öblögetés)
– emésztési panaszokra (tea)
– mandulagyulladásra (gargalizálás)
– hörghurutra (gargalizálás és tea)
– cukorbetegség esetén (reggel éhgyomorra tea)
– alhasi panaszok megszüntetésére (menstruációs panaszok) (ülőfürdő)
– jó hatással van a májra, megszünteti a haspuffadást (tea)
– tisztítja vért (tea)
– jó hatással van az éjszakai izzadásra – illetve az azt kiváltó betegségre (tea)
– testsúlycsökkentést elősegítő (tea)

Teakészítés: egy teáskanál zsályát leforrázunk 2 dl forró vízzel, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta két csésze teát igyunk meg kortyolva. Kesernyés kellemetlen íze miatt tegyünk mézet a teába, úgy kellemesebb.

A zsálya nem csak kitűnő gyógynövény, hanem a konyhából a fűszeres polcról sem hiányozhat. Finom ízt kölcsönöz a sülteknek, és közben kifejti gyógyhatását is, mert jó hatással van az emésztésre. Zsírosabb nehezebb ételek fűszerezésére ajánlott. (vigyázat csak kis mennyiségben szabad használni, mert nagyon erős átható íze van) a fűszerezésnél a leveleket porrá morzsoljuk szét, úgy szórjuk az ételre.

Mellékhatás: a zsálya tea alkalmazása csak 4 hétig javasolt, mert mellékhatások léphetnek fel: görcs, hőhullám, szédülés. A zsálya viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz egy thujon nevezetű toxikus vegyületet, amely a megengedett adagnál nagyobb mennyiségben kerül a szervezetbe, és különféle rángásokkal járó panaszokat idézhet elő.

Németh Ági