Sült almakarikát dióba és kókuszvirágcukorba forgatva

A recept elkészítéséhez csak az kell, amit tartalmaz a megnevezése: alma, darált dió és kókuszvirág cukor. (lehet még egy-két evőkanál kókuszolaj, de ez opcionális).

Nagyon egyszerű és finom édesség, gyorsan elkészíthető. Igazi sláger lett nálunk az elmúlt hetekben.

Néhány mondat az almáról:
Szerintem bármilyen alma fajtából elkészíthető, de azért bevallom, hogy van egy kedvenc almám, melyet Boscoop-nak hívnak: savanykás, rendkívül lédús, kemény alma fajta. Főleg sütéshez és főzéshez használják, gondolom azért is, mert nem nagyon vonzó külsővel rendelkezik. Ezért a szupermarketben ez a legolcsóbb alma, aminek személy szerint nagyon-nagyonö rülök. És a nem vonzó külsejével meg kimondottan elégedett vagyok, hiszen látni, hogy az alma nincsen agyonra polírozva, különcímkézve. Mellesleg nálam ezegy fontos tényező. Egyébként sem szeretem, amikora gyönyörűbbnél gyönörűbb alma csillog a pulton.Teljesen ignorálom. Ezért az almát általában a piaconvásárolom. Imádom azt az ömlesztett almát, melyet nagy faládákból válogathatok ki és minden ládában más-más alma van. Szóval imádom az almát, de azt vettem észre, hogy csak akkor vagyok igazán elégedett, ha otthon van Boskoop. Reggelente 1-2 darab elmegy, és tízóraira is. Gyümölcsöt csakdélelőtt fogyasztok, délután nagyon ritkán. Mindig ügyelek arra, hogy gyümölcsöt ne keverjek össze zöldséggel. Zöldséget ugyan lehet enni bármikor, de a legalább egy óra eltérést a zöldség és a gyümölcs között igyekszem betartani.

Hozzávalók:
2 kg alma
5 dkg darált dió
5 dkg kókuszvirág cukor
1-2 evőkanál kókuszolaj (nem fontos)

Az almát megmosom, és almacsutkázó segítségével eltávolítom a csutkáját. (tehát kapok egy „lyukas“ almát. Kis késsel körös-körbe meghámozom. A meghámozott almákat max. 5 szeletre vágom azért, hogy megőrizze a formáját a sütés után is. Összekeverem a darált diót és a kókuszvirág cukrot. Egyenként beleforgatom az almákat és egy sütőtálba helyezem őket úgy, ahogy az a képen látható.
Előfordulhat, hogy nem elég a dió keverék. Akkor gyorsan kisebb mennyiségű darált diót összekeverek egy kis cukorral és befejezem a műveletet. Ha viszont marad némi keverék, az alma tetejére borítom. Meglocsolom egy kis kókuszolajjal (nem fontos) és letakarom alufóliával. A sütőben kb. 20 percig sütöm 170°C-on, utána eltávolítom az alufóliát és még sütöm 30 percig.
A kókuszvirág cukor szerepe ebben a receptben nem édesítő, hanem karamelizáló. Egy picit megbarnítja az almát, így vonzóbbá válik. 🙂
E recept glikémiás indexe alacsony: magában az almáé kb. 38, a diójé kb. 40 és a kókuszvirág cukoré pedig 35.
Ez egy nagyon finom édesség, és ráadásul egészséges is.

Tipp: szórjátok meg az alma felét fahéjjal. Az ízét el nem rontja, sőt, egy picit csökkenti az édesség glikémiás indexét.
Jóétvágyat!